Acupunctuur meridianen bestaan en dat is nu ook middels het onderzoeken van verschillende lichamen bewezen.
Acupunctuur wordt al meer dan 2500 jaar toegepast bij verschillende gezondheidsklachten. Artsen en therapeuten die werken volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), waar acupunctuur onderdeel van uitmaakt, kijken op een andere manier naar gezondheid en ziekte dan artsen in de reguliere geneeskunde dat doen.
Chi
Binnen de TCG staat de vitale/spirituele energie ‘Chi’ of ‘Qi’ centraal, een energie die noodzakelijk is voor leven. Chi circuleert door het lichaam via meridianen of energiebanen, de acupunctuurmeridianen. Er lopen twaalf van deze meridianen over het lichaam en elke meridiaan correspondeert met een orgaan.
Als de vitale energie in het lichaam in balans is, dan kan men spreken van gezondheid. Bij een onbalans ontstaan er echter gezondheidsklachten. Door naaldjes in bepaalde punten op acupunctuurmeridianen te steken, kan de Chi stroming zich herstellen, wat ziekte kan genezen.
Anatomisch bewijs voor de acupunctuurmeridianen gevonden
Er bestaan verschillende theorieën over wat de acupunctuurmeridianen precies zijn en of ze teruggevonden kunnen worden in het lichaam. Tot nu toe werd gedacht dat de punten zich met name bevinden op vaat-zenuwbundels in het lichaam. Recent is aan de universiteit van Vienna nader onderzoek gedaan naar het anatomisch bewijs voor het bestaan van de acupunctuurmeridianen.
Hiervoor zijn vier lichamen tot op microniveau ontleed. De onderzoekers vonden dat de acupunctuurmeridianen deel uitmaakten van de extracellulaire matrix, oftewel het bindweefsel. Slechts enkele acupunctuurpunten bevonden zich op een vaat-zenuwbundel, waarmee de huidige theorie ontkracht wordt.
Acupunctuur werkt niet alleen maar via zenuwreflexen. Echter, 80 procent van de acupunctuurpunten bevond zich in bundels van bindweefsel rondom spieren en pezen. Deze werden wel in bijna alle gevallen doorkruist door vaat-zenuwbundels.
Bron: Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Mar 21;2019:6976892.
http://www.medischdossier.org/blog/409/?mc_cid=505039c139&mc_eid=dd260492d3